Datajournalistiek

Ben je (data)journalist en wil je meewerken aan lokaal dataonderzoek? Het Bureau voor Lokale Zaken biedt een beveiligde samenwerkingsomgeving waarbinnen datasets kunnen worden aangemaakt en bewerkt in datasheets. We kunnen decentraal data verzamelen, bijvoorbeeld per provincie, en opnemen in een centrale database voor verdere verwerking en analyse.

Smerige Lokale Zaken
Smerige Lokale Zaken is de pilot van onze datajournalistieke projecten. Deze database bevat alle bekende vervuilde zogenoemede spoedlocaties in Nederland. Wij roepen het publiek op vervuilde locaties die nog niet op de kaart staan te melden en te controleren of bekende locaties al zijn gesaneerd. Hierbij maken we gebruik van een online tool waarmee data kunnen worden verstuurd via Social Media die wij opnemen in een kaart. Lees hier meer over Smerige Lokale Zaken.

RaadsledenVolgsysteem
Samen met Open State Foundation ontwikkelen we een RaadsledenVolgsysteem (RVS). Dit is een database waarin alle raadsleden van Nederland worden opgenomen. Deze database wordt decentraal verrijkt door onze medewerkers, lokale medewerkers en vrijwilligers. We maken gebruik van open data, zoals de Staatsalmanak. Een deel van het RVS wordt openbaar; een besloten deel wordt beschikbaar in onze digitale redactieruimte.

Interesse?
Wil je meewerken aan ons dataonderzoek? Stuur een mail naar data@lokalezaken.org. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.