Wat we aan het doen zijn

In november vorig jaar ontmoette ik Pim op de conferentie van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten in Maastricht. Pim was, zo begreep ik van een gemeenschappelijke vriend, bezig met het opzetten van een online platform voor regionale onderzoeksjournalistiek. Precies hetgeen dat ik graag ooit zou willen doen. Gelukkig kon hij wel wat assistentie gebruiken en was ik in een positie om dat te bieden. Sinds januari van dit jaar denk ik mee over hoe dat platform vorm moet krijgen en hou ik me bezig met journalistiek onderzoek op regionaal niveau.

Het Bureau voor Lokale Zaken bestaat tot nu toe vooral uit keihard werken aan een ‘online kantoor’ dat het mogelijk gaat maken voor regionale (freelance) journalisten met elkaar samen te werken, en makkelijk contact te houden met bijvoorbeeld een eindredacteur van de krant die het artikel gaat plaatsen. We bouwen een platform dat goed beveiligd is en waarin journalisten elkaar makkelijk kunnen vinden en samenwerken alsof je bij elkaar aan tafel zit. Dit werk ligt vooral bij Pim, die bedenkt hoe iets eruit moet zien en Kees, die de harde technische zaken in orde maakt. Daar tussendoor ren ik; ik ben bijvoorbeeld bezig met een onderzoek en kom erachter dat ik absoluut een chatfunctie wil, of de mogelijkheid om met een collega in een andere provincie aan een datasheet te werken. Al doende ontdekken we dus wat we nodig hebben en krijgt het platform zijn gedaante.

Op dit moment besteed ik ongeveer twee dagen per week aan mijn werk voor het Bureau voor Lokale Zaken. Dat betekent tot nu toe dus vooral veel denken en overleggen en uitproberen. En veel plannen zien komen en gaan; soms krijgen we een subsidie niet en moeten we een idee laten gaan. Soms hebben we ideeën die al uitgevoerd zijn door een ander en dus ook geen doorgang vinden. Aan de buitenkant is wellicht nog niet veel te zien. Hoog tijd om een tipje van de sluier op te lichten, want stil zitten we bepaald niet.

Samen met Mieke van Dixhoorn uit Den Haag ben ik bezig met een vooronderzoek naar de nieuwe Omgevingswet. Dit is een gigantische decentralisatie van beleid die in 2021 werkelijkheid wordt. Gemeenten krijgen dankzij die overgang veel meer verantwoordelijkheid (en meer werk!) over de omgeving. Bestemmingsplannen bestaan straks niet meer; er moeten zogenaamde omgevingsvisies en –plannen worden geformuleerd. Ook moet de burger over veel meer zaken mee kunnen denken en praten. Een hele klus dus, en het pakket aan regels en wetten dat bij de gemeenten terechtkomt is groot en ondoorzichtig. Wij denken dat het interessant is om de ontwikkelingen nu al te volgen, niet in de laatste plaats omdat de afgelopen jaren al meer decentralisaties hebben plaatsgevonden die niet altijd even goed uitpakten.

Tegelijkertijd ben ik bezig met bodemvervuiling in Nederland. Per provincie bekijk ik lijsten van plekken die vervuild zijn en ga ik op zoek naar antwoord op de vraag of dat allemaal wel goed gaat. Dit doe ik bijvoorbeeld samen met een regionale krant. Samen met een journalist van die krant schrijf ik dan uiteindelijk een artikel voor die krant. Het kan ook zijn dat ik in zo’n lijst dingen ontdek die ik zelf niet nader kan onderzoeken, dan geef ik de lijst aan een regionaal medium om verder mee aan de slag te gaan.

Aan de achterkant van deze website en op ons (digitale) kantoor gebeurt dus van alles. Met de blog willen we onze bezoekers graag op de hoogte houden. Laat vooral ook weten wie jullie zijn. En vragen stellen kan altijd!

 

 

Reageer

Wat een leuk initiatief, kan ik ook meedoen. Jan

Als antwoord op door Jan (niet gecontroleerd)

Zeker Jan! Je kan lid worden. Zo steun je ons onderzoek en krijg je als eerste ons nieuws te zien!